fredag 17 april 2015

Hyrsvärdet Tuya, del 1

OBS! Den här postningen pratar om en version av reglerna som inte längre är aktuell.

Detta är första delen i en artikelserie om hur en rollperson kan utvecklas när man spelar. Här nedan visas hur Tuya, ett hyrsvärd ser ut nyskapad.


Nedan visas alla färdigheter som förekommer i Oriak. Det finns inga grundegenskaper så detta är i princip alla värden man kan ha. Okej, det finns några uträknade värden, avtrubbning och för magiker finns Magisk belastning och formler. Men i princip är detta alla siffror.
Vid sidan av varje färdighet listas också förmågorna man skaffat för den färdigheten. Fågelvägen, Vapenträning och Mäktiga hugg är förmågor. Antalet är begränsat av färdighetsvärdet så man får välja noggrant.

Kroppsbyggnad 12
Tålighet 12
Vaksamhet 9
Vilja 9
Övertala 7
Snabbhet 11
Smyga/gömma sig 11
Akrobatik 8 Fågelvägen
Fingerfärdighet 6
Närstrid 12 Vapenträning närstrid (svärd), Mäktiga hugg I
Avståndsstrid 9
Uppträda 6
Vildmark 8
Skumraskaffärer 3
Magi 0
Bildning 0
Läkekonst 0
Hantverk 3
Sjömannaskap 0

Tärningarna rullade till min fördel. Tuya är både kraftigt byggd, av segt virke och snabb. Hon kan också hantera sitt svärd med van hand.
  • Tack vare att hon har kroppsbyggnad 12 så får hon faktiskt slå skador med T8.
  • Vapenträning närstrid (svärd) gör att hon får +1 försvar när hon håller svärd i handen.
  • Mäktiga hugg I gör att hon alltid gör +1 extra skada samt en gång per dag får göra 1T8 extra.
  • När hon anfaller en ny fiende över ett bord, hängandes i en lampkrona eller liknande får hon +3 på att träffa och +3 skada, tack vare förmågan Fågelvägen.
Tuya blev en stridsmaskin, speciellt med svärd. Ett hyrsvärd måste ha ett svärd, så därför för alla rollpersonerna med den bakgrunden det. Tyvärr är det av dålig kvalitet vilket ger -1 på alla färdighetsslag. Men efter en tids äventyrande är det nog uppgraderat till ett vanligt svärd.

Nästa gång vi träffar Tuya kommer hon att ha upplevt ett antal äventyr. Det har gett henne mer erfarenhet, högre värden i färdigheterna och fler förmågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar