söndag 24 januari 2016

Exempel på genererad bakgrund

Jag släppte ju en enkel bakgrundsgenerator för ett tag sedan. Här är ett exempel där jag med hjälp av generatorn slumpar fram en bakgrund och broderar ut den. Poängen är ett exempel på hur man kan göra men använd gärna situationen i sin helhet.

Såhär ser formuläret ut när jag slumpat fram allt. Jag valde en ganska begränsad karta om 10 noder.






Sen gnuggar jag inspirationsknölarna och skriver ner detta:


Djungeln

I norra delen av Röda sjön ligger en ö som är helt täckt av djungel. Dess kust är relativt otillgänglig med många skär och vassa klippor. Detta har gjort att den mestadels lämnats i fred av de invaderande Oriakerna. Ett antal skepp har förlist runt ön, några överlevande har tagit sig iland men sedan dött. Ingen av dem har hörts av igen.

Avlägsen by

I en skyddad vik som inte syns från öppet vatten finns en perfekt naturlig hamn. Där har en nadesisk stam sin by. De lever av fiske samt jakt och samling i djungeln. De vet vad som hänt de flesta andra Nadeser men håller sig undan. De har undvikit kontakt och är okända för administratörerna i Roxul.

Handelsman

Sedan unga år reste handelsresanden Kaaper upp och ner längs Ankh och kors och tvärs över Röda sjön. För ett par år sedan från nu förliste skeppet hon färdades med. Som enda överlevande lyckades hon bli upplockad av fiskare från byn. Hon var svårt skadad men nadeserna vårdade henne och lät henne återhämta sin styrka.
Kaaper trivdes utmärkt och som van sjöman bidrog hon snart till fisket. Dock propagerade hon mycket för att öppna handelsförbindelser med Roxul vilket ogillades av många av de andra i stammen. Eftersom hon inte hade något att säga till om blev det mest prat och övriga lät henne hållas.

Härskaren

Så gick återigen ett skepp på grund. På detta reste en hög Administratör från Roxul. Skeppet satt fast men var inte allvarligt skadat. Två båtar sattes iland för att utforska omgivningarna. Byn upptäcktes. Administratören känner vittringen av ett gott byte när man väl hittar den rätta vägen in till nadesernas by och den naturliga hamnen.
Efter en veckas arbete får man loss skeppet och kan segla vidare. Härskarens son Yuniy, och ett antal andra stannar. Kaaper välkomnar dem men nadeserna är misstänksamma. Yuny utger sig för att vara en enkel besättningsman.

Förälskelsen

Yuny och Kaaper utvecklar en stark käleksrelation. När administratören senare återvänder gör han allt för att bryta den.

Uppenbarelsen

Kaaper tar med sig Yuny till en av nadesernas heliga platser långt in i djungeln. Där träffar de en av byns shamaner som frammanar en ande. Anden är en av nadesernas skyddstotem och den förutspår administratörens onda plan.

Skriftrullen

En av de andra från skeppet har med sig en skriftrulle med en nedskriven formel som Administratören har tillverkat. Den ska användas för att förgifta byns färskvattenkälla när Administratören kommer tillbaka. Han kan sedan enkelt invadera och slå byns sjuka innvånare i bojor.
En magikunnig och läsekunnig person kan undersöka skriftrullen utan att utlösa formlen.
Men en misstänksam nades stjäler den.

Hur använder man detta?

Detta är ett exempel på hur man kan använda bakgrundsgeneratorn. Situationen passas in i den existerande kampanjen. Om exempelvis rollpersonerna tar hyra på ett skepp över Röda sjön så är det deras skepp som Administratören färdas med. De blir sedan kvar på ön av olika anledningar.
Efterhand som händelserna fortsätter kan de välja att blanda sig i på olika sätt. I denna situation måste de till slut välja sida. Det finns ett antal aktörer.
Allt på kartan kom inte till nytta. Bägaren "glömdes bort". Kartan är en inspiration, inte lag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar